Американският мегаполис Ню Йорк е поставен на първо място в класацията на най-големите финансови центрове в света.

Столицата на Обединеното кралство Лондон се класира на второ място с 21 точки зад Ню Йорк. На трето място е класиран Шанхай (Китай), който е само на една точка зад Лондон, според Индекса на глобалните финансови центрове (GFCI).

Шанхай измести Токио от глобалната сцена на финансовите центрове

Шанхай измести Токио от глобалната сцена на финансовите центрове

60 000 финансирани от чуждестранни предприятия компании в Шанхай допринасят повече от една четвърт от брутния вътрешен продукт на града

Следват Хонконг, Сингапур, Пекин, Токио и Шенжен (Китай). В същото време японската столица загуби три позиции наведнъж, докато други градове се издигнаха в класацията.

Едва в края на Топ 10 присъстват още два представители на Европа - Франкфурт и Цюрих. В същото време германският град измести Сан Франциско от "десетката", тъй като "вероятно се възползва от оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз", се казва в доклада.

Москва се изкачва на пет места в класацията и зае 57-мо място (между Хелзинки и Британските Вирджински острови). Санкт Петербург се придвижи напред с 16 позиции и зае 88-мо място, информира finmarket.ru.

Индексът на световните финансови центрове е публикуван за първи път през 2007 г., списъкът се актуализира на всеки шест месеца, последният - 29-и - рейтингът е съставен въз основа на проучване сред 10,8 хиляди ръководители и собственици на големи компании. Класацията включва 114 града.