В съвременния свят на технологиите за европейците става все по-необходима постоянната връзка с интернет през телефона. Това кара мобилните оператори непрекъснато да предлагат най-изгодните оферти, за да привлекат повече клиенти на своя страна.

За различните държави от Стария континент обаче скоростта и цената на мобилния интернет варират. 

Най-скъпите мобилни пакети се предлагат от оператори в Унгария, Словакия и Швеция. В тези страни потребителите ползват по 0.50 GB мобилен интернет, като за услугата заплащат около 35 евро.

Това сочат данни от мониторинга на Digital Fuel Monitor, които анализират достъпа до 4G мобилен интернет в Европа. Статистиката обхваща около 102 европейски мобилни оператора, а данните са за месец юли и сочат колко гигабайта мобилен интернет получават потребителите срещу сумата от 35 евро.

Според статистиката за тези пари два от операторите в Германия, един унгарски телеком, както и един от операторите в Португалия продават на клиентите си мобилен интернет със скорост от 1 GB.

В същото време най-евтино мобилните данни се предлагат в Естония, където срещу 35 евро на месец клиентите използват 4G интернет с 60 GB скорост. За същите пари пък французи се възползват от общо 50 GB, а населяващите земите на Дания си плащат за 40 GB мобилни данни.

Анализ на данните сочи още, че на пазари, които не изобилстват от мобилни оператори и разполагат с по-малко телекоми,  се предлагат от 8 до 20 пъти по-малко гигабайти за 35 евро.

В статистиката не са включени актуалните оферти на трите български оператора, но проверка на money.bg  показа, че  скоростта на мобилния интернет у нас излиза средно около 14 GB за 60 лева на месец. 

Така например българският телекомуникационен оператор МТел  предлага пакет от мобилни услуги, който включва мобилен 4G интернет от 15 000 MB с подарък още 15 000 MB, което прави около 29 GB мобилен интернет. За тази услуга клиентите плащат по 70 лева месечно, което се равнява на около 35 евро.

Конкурентният телеком Теленор пък предлага в абонаментните си планове 15 000 MB за 4G мрежа срещу 60 лева от бюджета ни. Това се равнява на близо 15 GB мобилен интернет, за които клиентите плащат около 30 евро на месец.

Същевременно най-младият мобилен оператор у нас Vivacom пък предлага на ползвателите си 4G мобилен интернет със скорост от 20 000 мегабайта или малко над 19 GB, като цената на услугата варира.

Стандартната месечна такса за пакета излиза около на 70 лева на месец, което прави 35 евро.

Телекомът обаче предлага възможност за отстъпка на сумата, ако клиентът реши да ползва пакета в комбинация с други услуги, като така си спестява по 20 лева на месец.