Британският клон на испанската банка Santander е изхарчила близо 1 милиард паунда или 1,3 милиарда долара за последната година, за да покрие разходите по текущата си сметка. Това обяснява и защо от кредитора заявиха, че ще намалят лихвените си проценти върху влоговете, което от своя страна ще постави банковите маржове под натиск, пише CNBC.

Според изчисленията на клиентите, държащи общо 123 сметки, финансовата институция изплаща средно 2,3% лихви върху общо 50 милиарда паунда депозити.

И въпреки че от началото на годината таксата за поддръжка на сметка в банката е била увеличена от 2 на 5 паунда месечно, разходите на Santander не падат под 1 милиард паунда.

Вероятно това е и причината през миналата седмица от британския кредитор да обявят, че през ноември ще орежат нивото на лихвените проценти за въпросните 123 сметки до 1,5%.

В момента се изплащат по 1% за депозити от над 1000 паунда, 2% за тези над 2000 паунда и 3% за тези над 3000 паунда и до 20 000 паунда.

Според експерти това е поредният пример как рекордно ниските нива на основните лихви, а в случая с Европа и Япония – негативни, потискат маржовете на банките.

По-рано този месец централната банка на Великобритания намали лихвите до 0,25 на сто. Подобно ниско ниво или дори отрицателни лихви редуцират разликата между разходите за финансиране и приходите от кредитиране, която стимулира печалбите на финансовите институции.

Централната банка на Англия потопи британския паунд

Централната банка на Англия потопи британския паунд

Институцията свали основната лихва на Острова на рекордно ниско ниво