Курсът на долар в петък е стабилен по отношение на повечето валута на развитите страни. Йената поевтинява. Както и фунтът стерлинг в очакване на новини около процеса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Валутите на т.нар. emerging markets (развиващите с пазари) също спадат, доколкото трейдърите очакват нов прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, седмица преди изтичащия мораториум върху вдигането на повишените мита.

По данни от източници на агенция Bloomberg, ЕС очаква премиерът на Великобритания - Тереза Мей, да бъде принудена да поиска отсрочка от три месеца за Brexit. Тази, наречена от Брюксел "техническа отсрочка", би позволила на британския парламент да приеме всички необходими нови закони, регулиращи излизането на страната от ЕС.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по $1,1341 за едно евро, в сравнение с курс а $1,1336 в края на сесията вчера. Очертава се еврото да набере покачване на стойността си към долара от 0,4 процента за тази седмица.

Курсът на еврото се повишава леко и към японските пари - до 125,60 йени от 125,49 йени за едно евро ден по-рано.

Курсът на долара също леко расте към йената - до 110,77 йени при 110,70 йени в края на търговията в четвъртък.

Британският фунт стерлинг и днес продължава да понижава стойността си спрямо долара до $1,3032, а към общата валута до 1,1493 евро за паунд.