В хода на валутната търговия в понеделник щатският долар се покачва спрямо еврото, спада към паунда и почти не се променя по отношение на йената.

Общата валута днес сутринта към 10,00 ч.българско време се търгува с долара на ниво $1,2138 за едно евро, спрямо $1,2147 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската е 109,33 йени за долара в сравнение с 109,35 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Лирата стерлинг се търгува в понеделник за около 1,4113 долара срещу $1,4096 за паунд в края на предходния работен ден и по 1,1610 евро срещу 1,1607 евро за паунд в петък.

Паундът се разколеба за кратко, след като британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че индийският щам на коронавируса може да попречи на облекчаването на мерките във Великобритания.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,08% по време на търговията. По-широкият доларов индекс WSJ се покачи с 0,14% в понеделник.

Миналата седмица индикаторът спадна до най-ниското си ниво през последните 11 седмици след данните, според които показателите за инфлация в САЩ през април достигнаха максимум от 13 години, отбелязва Trading Economics.

Няколко представители на Федералния резерв на САЩ подчертаха миналата седмица, че смятат настоящата тенденция към инфлация за временна, така че не очакват по-бързо повишаване на лихвените проценти, заяви анализаторът от Commerzbank Улрих Лайхман, цитиран от вестник Le Figaro

Обменният курс на китайската валута в понеделник е 6,4379 юана за долар, спрямо 6,4371 юана за долар при приключване на търговията в петък.

Икономическата активност в Китай леко се забави през април след рязък скок през предходния месец, който се дължи, наред с другите фактори, на ниска база за сравнение. Продажбите на дребно са скочили със 17,7% спрямо същия месец на 2020 г., сочат данните на Държавната статистическа служба на КНР. Докато през март е регистриран ръст от 34,2% на този показател.