Цената на златото в сряда сутринта умерено се понижава, след като се повиши с 1,4% в хода на борсовата сесия ден по-рано. Основен фактор за динамиката в котировките на жълтия метал са войната в Украйна и инфлацията в САЩ.

Според данните от днешната търговия цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 4,85 долара, или 0,25%, до 1971,25 долара за тройунция.

Майските фючърси на сребро поевтиняват с 0,12% до $25,703 за унция.

В сряда сутринта пазарът на злато отбелязва корективен спад, след като цената на благородния метал се повиши забележимо в предишния търговски ден след публикуването на данни за потребителските цени в САЩ.

Златото поскъпна над 1970 долара за унция във вторник, достигайки най-високите си нива за месец, на фона на опасенията от ескалация на конфликта в Украйна, след като Путин описа периодичните мирни преговори като "ситуация в задънена улица", докато Байдън каза, че руската война в Украйна представлява геноцид.

Металът също се възползва от търсенето му като средство за хеджиране срещу инфлацията, след като последните данни показват, че годишната инфлация в САЩ се е повишила с 8,5% през март, ускорявайки се с най-бързия си темп от декември 1981 г. На това търсенето на злато като средство за инфлационен хедж реагира със скок.

Междувременно инвеститорите останаха предпазливи, тъй като силната инфлация подкрепи аргумените за по-агресивна политиката на Федералния резерв, която е положителен фактор за стойността на долара.