Щатските пазари отново се оцветиха в червено в четвъртък, увеличавайки загубите в най-лошата седмица от финансовата криза насам. Спадът идва на фона на новината за първи случай на заразен с коронавирус в САЩ, в който заразеният не е пътувал.

И трите основни индекса навлязоха в корекция след звънеца, падайки с 10 процента от скорошните им върхове. Dow изтри 616 пункта, или 2,3 процента. S&P 500 и Nasdaq падат с 2,3 процента и 2,6 процента, съответно. Това е първата корекция от есента на 2018 г.

Паневропейският Stoxx Europe 600 също изтри над 10% от постигнатия на 19 февруари връх.

"В две кратки седмици инвеститорите промениха възгледите си за пазарите от безупречни към безнадеждни", пише Уейн Уикър, главен инвестиционен директор в Vantagepoint Investment Advisers. "Най-малкото вирусът със сигурност ще засегне световния брутен вътрешен продукт през първото тримесечие и ще има влияние върху компаниите, работещи в Азия", казва той, цитиран от The Washington Post.

Положението е подобно и в други краища на света. Японският индекс Nikkei падна с над 2 процента днес. Европейските акции също са в отрицателна територия. Британският FTSE изтри 3,2 процента, а германският DAX - 3,3 процента.

От икономическа гледна точка, инвеститорите се притесняват за ефектите от коронавируса върху световните вериги за доставки, които разчитат на производството в китайските заводи.

Цените на петрола също продължават да спадат, а доходността по 10-годишните щатски облигации достига ново дъно, отразявайки очаквания, че се задава забавяне в икономиката. "Черното злато" загуби нови 3,5 процента днес, като достига цена от $51,51. От началото на годината цената му спадна с над 20 процента.

Междувременно златото поскъпва с нови 1,1 процента днес, а за последната година цената му нарасна с 25%. Японската йена, смятана за тих пристан по време на пазарни бури, също поскъпва срещу долара.

Фондовият пазар в Европа изгуби €280 милиарда за по-малко от ден

Фондовият пазар в Европа изгуби €280 милиарда за по-малко от ден

Заради страховете от епидемия