Британската банка HSBC отчете спад на печалбата си от 14% за първото тримесечие на годината вследствие на „изключителните нива на непостоянство” във финансовите пазари в началото на годината.

Печалбата преди данъчно облагане е била 6,1 милиарда долара за периода от януари до март. За сравнение – преди година тя е била в размер на 7,1 милиарда долара, предаде BBC.

Все пак анализаторите очакваха доста по-рязък спад в печалбата.

Главният изпълнителен директор на HSBC Стюарт Гъливер заяви, че банката е била „издръжлива при трудни пазарни условия”.

Конферентен разговор, насрочен за по-късно днес, може да даде сигнали за възможни по-нататъшни съкращения на разходите. По-рано тази година заемодателят предупреди, че ще наложи глобално замразяване върху възнагражденията и назначаването на служители, за да намали разходите до края на 2017 година.

Независимият банков анализатор Франсис Копола е на мнение, че „вероятно ще има повече съкращения на работните места” след понижението в печалбата на банката. Тя обаче добави, че резултатите „можеха да бъдат по-лоши”, тъй като пазарите са били много непостоянни през януари и февруари.

Швейцарската банка UBS също отчете рязък спад в печалбата си за първите три месеца на 2016 г., като печалбата преди данъчно облагане е намаляла с 64 на сто на годишна база до 978 милиона швейцарски франка (1,03 милиарда долара).

А френската банка BNP Paribas е регистрирала 3,4% скок в печалбата преди данъци и такси, която е била в размер на 2,6 милиарда евро през първото тримесечие на годината.