Най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) в историята наближава. От ръководството на саудитския петролен гигант Aramco потвърдиха плановете си да излязат на борсата въпреки слуховете, че те могат да се откажат от него за сметка на предлагане на ценни книжа на избрани инвеститори, съобщава BBC.

Плановете за дебюта на държавното дружество на местния фондов пазар и на една международна борса остават за 2018 година. Очаква се IPO-то да бъде на стойност от 1,5 трилиона паунда.

Продажбата на 5% от Saudi Aramco е сериозна част от стратегията на Рияд за дълбоки икономически реформи. Анализатори припомнят обаче, еч листването на борсата ще отвори компанията за налагането на международни регулации.

Според очакванията сериозен кандидат за предлагането на акции извън Саудитска Арабия е Лондонската фондова борса. Друг възможен вариант е "Уолстрийт".

В публикация в социалната мрежа Twitter от компанията посочват, че все още се разглеждат всички възможни опции, като ще се търси оптимален избор. Има и допълнение, че процесът около IPO-то е в ход.