Платежното нареждане към чуждестранна банка-кореспондент за изплащане на купони по суверенни еврооблигации на Руската федерация е изпълнено, съобщиха от Министерството на финансите на Руската федерация, предаде Интерфакс.

"Министерството на финансите на Русия информира, че платежното нареждане за изплащане на купонен доход по облигации на външни облигационни заеми на Руската федерация със срок на погасяване през 2023 и 2043 г., в общ размер от 117,2 милиона долара с падеж на 15 март 2022 г. - изпратено до чуждестранна банка-кореспондент на 14 март 2022 г. - е изпълнено", се казва в съобщението на финансовото министерството.

За резултатите от прехвърлянето на средства на агента по плащанията за еврооблигации (Citibank, N.A., London Branch), Министерството на финансите на Русия ще информира допълнително, се отбелязва още в съобщението.

По-рано агенцията за кредитен рейтинг Fitch посочи, че извършените от Русия плащания на купони по доларови еврооблигации в рубли ще се считат за неизпълнение, и след изтичане на 30-дневния гратисен период за погасяване на дълга, държавата ще се счита за изпаднала в неплатежоспособност.

Ще изпадне ли Русия в неплатежоспособност заради тежките финансови санкции

Ще изпадне ли Русия в неплатежоспособност заради тежките финансови санкции

Pycия е пета в cвeтa по размер на златно-валутните peзepви