Цената на златото във вторник сутринта се променя слабо на фона на многопосочни фактори, като се вземе предвид и нарастващото напрежение в международните отношения. В същото време пазарите продължават да очакват решенията от заседанието на Федералния резерв на САЩ, което започва днес и ще завърши в сряда.

Според данните за днешната търговия, малко преди 9 ч. българко време, цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с $1,2, или 0,07%, до $1842,75 за тройунция. В началото на сесията благородният метал леко поевтиняваше.

В същото време мартенските сребърни фючърси поскъпват с 0,28% до $23,867 за унция.

В очакване публикуването на резултатите от срещата на Федералния резерв инвеститорите се въздържат от драстични действия на пазара. Анализаторите смятат, че след срещата регулаторът ще вземе решение за затягане на паричната политика. В случай на увеличение на основния лихвен процент в САЩ, доларът вероятно ще се повиши и ще направи златото по-малко изгодно за закупуване.

Въпреки това, според анализаторите на Oanda, цитирани от Wall Street Journal, големият списък от рискове във външната политика вероятно ще доведе до търсене на безопасни активи, което би трябвало да помогне на златото скоро да пробие над нивото от 1850 долара.