Джордж Сорос си е спестил големи загуби, продавайки акциите си от Facebook, Goldman Sachs и Netflix, които се сринаха от началото на четвъртото тримесечие насам. Първата компанията изгуби почти 20%, втората 15%, а третата почти 29%, пише Barron"s.

Ако Сорос ги бе задържал, щеше да загуби поне $17,7 милиона, изчислява изданието.

Soros Fund Management, който управлява парите на милиардера, е задържала акциите си в Alibaba и Micron Technology, става ясно от официална информация, подадена до Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ.

Към края на второто тримесечие на 2018 година Soros Fund Management е притежавала 159 200 акции от Facebook, а към края на третото ги е продала. Във вторник по време на дневната търговия цената им се срина до $126,85 - най-ниското ниво от януари 2017.

Facebook опитал да обвини Сорос за протестите срещу социалната мрежа

Facebook опитал да обвини Сорос за протестите срещу социалната мрежа

Зукърбърг пък забранил на мениджърите да ползват iPhone, след като се ядосал на критики от Тим Кук

От началото на тримесечието критиките срещу Facebook се увеличиха, особено след материала на The New York Times, в който бяха разкрити някои твърде спорни практики - включително, че наета от тях фирма е лъгала публично за измислени връзки на Сорос с протестиращи срещу случващото се в социалната мрежа и действията на ръководството.

Soros Fund Management е продал и 106 400 акции в Netflix, намалявайки дела си с 89 процента. Акциите на компанията започнаха да се сриват през октомври заради съмнения доколко услугата ще успее да излезе на печалба през бъдещи периоди.

Акциите на Goldman Sachs също се сринаха, след като Министерството на правосъдието в САЩ повдигна обвинения срещу двама бивши служители за участието им в скандала 1MDB.

Червена вълна заля САЩ, изтривайки ръста на пазарите за 2018 година

Червена вълна заля САЩ, изтривайки ръста на пазарите за 2018 година

Разпродажбите застигнаха всички сектори