Растящите притеснения относно темпа на ръст на икономиката предизвикаха нов спад на акциите по света във вторник, изтривайки годишния ръст за S&P 500 и Dow, пише The Wall Street Journal.

Така, започналата като разпродажба на технологични компаниии червена вълна заля всички кътчета на финансовите пазари. Инвеститорите свалиха цените на всичко - от търговци на дребно до енергийни компании, петрол и bitcoin.

Последната разпродажба остави инвеститорите в чудене дали 10-годишният бичи пазар не е вече в своя край, въпреки че в САЩ данните за работните места, производството и корпоративните отчети сочат, че рецесия скоро не се очаква.

Най-важните технологични акции изтриха почти $1 трилион

Най-важните технологични акции изтриха почти $1 трилион

Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google вече са в мечи пазар

S&P 500 потъна с 48,84 пункта, или 1,8 процента, а Dow Jones Industrial Average с 551,8 пункта, или 2,2 процента. И така и двата индекса вече са на червено спрямо началото на тази година. Nasdaq Composite изтри 119,65 пункта, или 1,7 процента.

След като в понеделник загубите бяха водени от технологичните компании, във вторник потребителските и енергийните компании поведоха срива. Заради спада на цената на WTI с 6,6 процента до $53,43 за барел, петролните компании също поевтиняха.

Разпродажбите достигат и пазара на криптовалути, като bitcoin достигна $4 458 тази сутрин, възстановявайки част от загубите, но все още на невиждано ниско от октомври 2017 година ниво.

Българският Sofix също затвори на червено, записвайки загуба от 0,96 процента. От началото на годината индексът на сините чипове се е сринал с 14,27 процента.

Morgan Stanley: Вече сме в мечи пазар

Morgan Stanley: Вече сме в мечи пазар

40% от S&P 500 вече е изгубил над 20% от пазарната си капитализация