Светла Костадинова, старши икономист в Института за пазарна икономика, ще бъде новият изпълнителен директор на Института по икономика от следващата година. Това стана ясно днес при представянето на Алтерантивен бюджет 2007, чийто съставител е и Костадинова.

Тя представи частта  „Социална сфера" от този бюджет, като стана ясно, че предлаганите реформи са в 3 основни посоки.

  1. Държавата да се оттегли от посредническите услуги на пазара на труда, от намирането на работа и администрирането на социални помощи. Това да се прехвърли на вече регистрираните повече от 200 частни фирми посредници на пазара на труда у нас.
  2. Да се ограничат неефективните програми за мерки на пазара на труда. Рядко се обосновава продължението на тези програми и се мотивира нуждата от тях, не се знае дали благодарение на тях намалява безработицата.
  3. Реформа на системата за социално подпомагане, която беше започната, но да се пристъпи към нейното ускоряване.

Политиката на пазара на труд трябва да се промени в посока на навлизане на частния сектор, обяви Костадинова. Той създава работни места, знае как да отговори на нуждите на безработните, а и има най-голям стимул да посредничи при намиране на работа.

Така могат да се постигнат следните ефекти в социалната сфера:

  1. Спестяване на средства (повече от 30 млн.лв.) от прехвърляне на тези дейности към частни посредници.
  2. Повече хора ще си намерят работа, по-бързо ще си намират работа, по-гъвкаво ще бъде това посредничество.
  3. По-малко разходи на държавата за помощи за безработни и като следствие - оптимизиране на администрацията
  4. По-ниски осигуровки, повече работни места, по-ниска безработица, по-високи доходи - остават в гражданите и така ще се спестят повече от 90 млн.лв.разходи само оттук

Трябва да се промени срокът за неполучаване на социални помощи, след като безработният е получавал година и половина непрекъснато пари, затова че не е работил,  каза Костадинова.

В момента забраната е 1 година, след година и половина плащане, ние искаме този забранителен период да се увеличи на 3 години, за да стимулираме хората да си търсят работа, а не да разчитат на държавата.

По наши изчисления, ако новите срокове бъдат въведени, ще намалим поне със 60% хората, които получават помощи, уточни Светла Костадинова