Цената на златото във вторник сутрин умерено се покачва, става ясно от данните за днешната търговията. Въпреки това по-силният долар задържа търсенето на благородния метал.

Към 9:35 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачи с 3,1 долара, или с 0,13%, до 1780,00 долара за тройунция.

Спот цената на скъпоценните кюлчета в същото време е 1778,02 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Декемврийските фючърси на среброто поскъпват с 0,12% до 22,14 долара за унция.

Курсът на долара днес сутринта се покачва спрямо йената, но спада към еврото и паунда. Но като цяло американската валута остава силна, а по-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване от търговци, притежаващи други валути.

Вниманието на пазарите остава фокусирано върху паричната политика на Федералната резервна система на САЩ. Като цяло очакванията са през декември регулаторът отново да повиши базовата лихва - но вече с 50 базисни точки, до 4,25-4,5% годишно. Преди това процентът беше повишен четири пъти подред със 75 базисни пункта.

Очакванията за забавяне на темпа на нарастване са свързани с данните за забавяне на годишната инфлация в САЩ през октомври. В същото време представителят на Фед по-рано повтори намерението на регулатора да поддържа високи лихви, за да се бори с високата инфлация.

Златото е чувствително към сигналите за паричната политика от американската централна банка, тъй като те влияят на долара, което се отразява върху цената на благородния метал.