Цената на златото се покачва с 1% в понеделник сутринта, като се укрепва стабилно над 1900 долара за тройунция. Повишената геополитическа нестабилност и санкциите срещу Руската федерация обуславят нежеланието на инвеститори и търговци да рискуват.

Според данните от днешната търговия стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 22,85 долара, или 1,21%, до 1910,45 долара за тройунция.

Мартенските сребърни фючърси в същото време поскъпват с 1,72% до $24,41 за тройунция.

Благородният метал, традиционно по-надежден и безопасен актив при кризи, получи подкрепа за положителна ценова динамика поради увеличените геополитически рискове, свързани със ситуацията около Украйна.

Редица държави въведоха ограничителни мерки срещу Русия, след като Москва започна военна агресия в Украйна. САЩ, Канада, Великобритания и страните от ЕС обявиха, че възнамеряват да изключат редица руски банки от системата за между банкови разплащания SWIFT.

Поскъпването на долара, който също действа и като по-надежден актив, донякъде ограничава ръста на стойността на жълтите кюлчета. Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес нараства с 0,8%, до 97,38 пункта. При скъп долар златото става по-малко печелившо за инвеститори, които притежават други валути.