Цената на златото се покачва леко във вторник сутринта, като се фиксира близо до нивото от 1785 долара за тройунция. Ден по-рано стойността на скъпоценния метал падна с 1,7% на фона на укрепването на долара.

Според данните от днешната търговията, към 9:45 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с $1,2 или с 0,07%, до $1782,5 за тройунция. В хода на вчерашната сесия жълтите кюлчета поевтиняха с 1,7%.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1771,04 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто се покачи с 0,44% до 22,515 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,8% в понеделник, до около 105,3 пункта. По-силният долар прави златото по-малко изгодно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Редовната двудневна среща на Федералния резерв на САЩ ще се проведе следващата седмица. Регулаторът ще обяви решението си за основния процент, както и ще актуализира макроикономическите прогнози, след което председателят на американската централна банка Джером Пауъл ще говори на пресконференция.

Пазарите се опасяват, че след публикуването на силна статистика за безработицата в САЩ миналия петък, регулаторът може да бъде "по-яростен" в лихвената си политика , което ще подкрепи долара и ще има отрицателно въздействие върху цената на златото.