Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава на фона на нарастващия доларов индекс, показват данните от днешната търговия.

Към 9 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата в Ню Йорк Comex намалява с 3,81 долара, или 0,15%, до 1 849,80 долара за тройунция.

В същото време юлските фючърси за среброто поевтиняват с 0,92% до $21,337 за тройунция.

Динамиката на благородния метал е обратно пропорционална на динамиката на американската валута. Така, когато доларът се засилва, златото става по-малко печеливш актив, в резултат на което стойността му пада.

В момента индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) се повишава с 0,17%, до 104,03 пункта, което прави благородния метал по-малко привлекателен за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Цената на благородния метал падна с 3,2% от началото на месеца заради очакванията за затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ и ръста на долара. Така златото загуби важното си психологическо ценово ниво от 1900 долара за тройунция, която достигна поради геополитическо напрежение.