Цената на златото в четвъртък сутринта на практика не се е променила, ден преди това благородният метал поскъпна значително на фона на инфлационните рискове.

Според данните от днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на борсата в Ню Йорк Comex нараства с 0,01%, или с 0,25 долара, до 1785,15 долара за тройунция.

Декемврийските сребърни фючърси в същото време поскъпнаха с 0,01% до $24,448 за тройунция.

В сряда цената на златото се повиши с 0,8% поради опасения от висока инфлация. Традиционно скъпоценният метал се използва като инфлационен хедж.

За стойността на златото двете основни ограничения остават нарастването на доходността на държавните облигации на САЩ и поскъпването на биткойна, според анализатори на Oanda, цитирани от Wall Street Journal.

Доходността от американските държавни облигации се покачва няколко поредни търговски сесии, което е положително за долара и отрицателно за златото.

В същото време в сряда курсът на дигиталните пари биткойн достигна рекордно ниво от 67 хиляди долара. Инвеститорите също използват криптовалута като защита срещу инфлация вместо злато, обясниха експерти.