Цената на златото в четвъртък сутрин се покачва след публикуването на протокола от последното заседание на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:50 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с $10,10, или с 0,58%, до $1755,70 за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси на среброто поскъпват с 1,19% до 21,622 долара за унция.

На спот пазара златото се търгува по 1755,17 долара за тройунция съобщаваТrading Еconomics.

В сряда вечерта Федералният резерв на САЩ публикува протокола от последното си заседание през ноември. В документа се посочва, че регулаторът смята за целесъобразно скоро да забави темпа на нарастване на основния лихвен процент.

Това беше последвано от отслабване на щатската валута. Индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,29%, до 105,77 пункта.

Американският парично-кредитен регулатор вече повиши лихвения си процент шест пъти от началото на годината поради високата инфлация. От началото на годината показателят не е падал под 7,5% при целево ниво от 2%. Въпреки че годишната инфлация сега се забавя от връх от над 9% до 7,7% през октомври, Фед остава загрижен за темповете на растеж на цените.

По-евтиният долар прави златото по-достъпно за притежателите на други валути.