Цената на златото се покачва сутринта на първия ден от февруари поради напрежението на международната арена, отново надминавайки кръглата граница от 1800 долара за тройунция, коментират анализатори.

Според данни за търговията във вторник цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 2,1 долара, или с 0,12%, до 1801,4 долара за тройунция.

Мартските фючърси на сребро в същото време поскъпват с 0,66% до $22,54 за унция.

"Повишеното външнополитическо напрежение може да засили търсенето на активи убежище, помагайки да смекчи "пропадането" на златото в светлината на затягането от страна на Фед", казаха анализатори от Daily FX пред The Wall Street Journal.

Традиционно златото действа като ресурс, който инвеститорите предпочитат да придобият, когато възникнат трудни и кризисни ситуации. Напоследък търсенето на такива активи беше подкрепено от видимо международно напрежение, предизвикано от изразени опасения относно противоречията около НАТО, Украйна и Русия.

В центъра на вниманието на инвеститорите ще бъдат и заседанията на европейската и британската централни банки в четвъртък. В случай на повишаване на базовите лихвени проценти търсенето на националните валути ще се увеличи, докато търсенето на благородния метал ще намалее.