Цената на златото в петък сутринта се покачва на фона на обезценяването на долара, показват данните от днешната търговия. До края на седмицата котировките на благородния метал може да покажат увеличение от 3,6% - най-силното от началото на годината, поради нестабилността на пазара.

Към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 10,30 долара, или с 0,54%, до 1933,33 долара за тройунция.

Скъпоценният жълт метал днес се търгува на спот пазара по 1929,95 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се вдигна с 2,05% до $22,137 за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) в петък сутринта се понижава с 0,32%, до 104,08 пункта.

От началото на тази седмица златото поскъпва поради статута на защитен актив на фона на пазарната волатилност. Фондовите пазари показаха спад поради опасенията за банковия сектор, следвани от цените на петрола и медта. Сега фондовите пазари се покачват, а петролът и медта поскъпват, докато цената на златото в петък е подкрепена от валутния фактор.

Инвеститорите също така продължават да оценяват перспективите за паричната политика на Федералната резервна система на САЩ, тъй като това се отразява на долара, към който златото е чувствително. Според CME Group 84,9% от анализаторите очакват увеличение на лихвения процент през март спрямо февруари с 25 базисни пункта, а 15,1% предполагат лихвеният процент да остане на текущите 4,5-4,75% годишно.

Традиционно една по-мека парична политика е негативен фактор за курса на долара, което от своя страна подкрепя цената на златото.