Цената на златото спря да се покачва в петък сутринта и леко тръгна надолу. Поскъпването на жълтите кюлчета, което наблюдавахме последните дни бе предизвикано от отслабващия долар и реакцията на пазарите на данните за инфлацията в САЩ, коментират анализаторите.

Според данни от днешната търговия, към 9:40 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex намалява с 2,7 долара, или с 0,14% - до 1961,10 долара за тройунция.

Благородният метал се продава на спот пазара по 1956,26 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics

В същото време цената на септемврийските фючърси за среброто се покачва с 2,65% до 24,953 долара за унция.

"Докладът за инфлацията в САЩ накара пазара да мисли, че Федералният резерв може почти да е приключил с повишаването на лихвените проценти. Това е добре за стоковите пазари, включително и за металите", каза Ким Уайкоф, старши анализатор в Kitco, MarketWatch. ).

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави, които са търговски партньори на САЩ) вчера се понижи с 0,53%, до 99,98 пункта, падайки под границата от 100 пункта за първи път от април 2022 г. По този начин обезценяването на долара прави златото по-достъпно при закупуване от притежатели на други валути и обратно.

Според статистиката, публикувана в сряда, годишната инфлация в САЩ през юни се забави до 3% от 4% месец по-рано, въпреки че анализаторите прогнозираха цифрата от 3,1%. На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,2% миналия месец след повишение с 0,1% през май. Основната инфлация на годишна база се забави до 4,8% през юни от 5,3% през май.

Следващото заседанието на Федералния резерв на САЩ ще се проведе на 25-26 юли. Регулаторът спря цикъла на затягане на паричната политика миналия месец, като запази лихвения процент на ниво от 5-5,25%. Според CME Group 94,9% от анализаторите прогнозират още 25 базисни пункта увеличение през юли до 5,25-5,5%.