В дигиталната ера, в която живеем, повечето от нас са развили особена зависимост от смартфона си. Според данни на британския регулатор Ofcom средният британец проверява телефона си на всеки 12 минути, когато е буден. А 78% от хората на възраст между 25 и 24 години признават, че не могат да си представят да живеят без него.

Предприемачът и автор Таня Гудин обаче е твърдо решена да се справи с този проблем. По време на събитие в Лондон тя споделя няколко трика как човек може да се справи с пристрастеността си към смартфона си.

Приемете, че правите... диета

"На първо място трябва да мислите за това като за дигитална диета. Идентифицирайте какво за вас е дигиталната вредна храна", обяснява тя. По нейните думи основната задача на този етап е да се установи кое е това нещо, което ви кара да прекалявате със смартфона си - Facebook, служебният мейл или пък нещо друго.

8 страховити неща, които смартфонът ви знае за вас

8 страховити неща, които смартфонът ви знае за вас

Мобилните устройства ви познават по-добре, отколкото си мислите

Не на технологиите извън офиса

Това важи в случай, че работата ви е свързана със стоенето срещу компютър цял ден. Ако е така, по-добре въведете правило свободното си време да не прекарвате отново "онлайн".

Чао на всички известия

Гудин споделя, че една от най-добрите техники е премахването на всички нотификации на мобилното устройство. Това включва и спирането на звука му.

"Причината защо да го направиш е толкова силна, че в битката между известията и самоконтрола винаги печели първото", казва тя. Експертът съветва, ако това е прекалено трудно решение човек да помисли поне кои биха били тези т.нар. нотификации, "без които би могъл да живее".

Как да правите перфектни снимки със смартфона си?

Как да правите перфектни снимки със смартфона си?

Сегашните мобилни устройства не отстъпват на класическите фотоапарати и камери

Далече от очите, далече от ума

Отново нещо просто, но въпреки това работещо. Таня Гудин споделя, че един от най-лесните начини човек да намали "висенето" в някои мобилни приложения е просто да ги държи далеч от очите си. В случая това може да означава да ги махне от началния екран, да ги премести в отделна папка или да сменя често паролата им.

Важните граници

Според изследване на McKinsey от 2012 година типичният служител прекарва 28% от работното си време през седмицата проверявайки имейла си и отговаряйки на писма там.

С нова технология батериите на смартфоните ще издържат по няколко дни без зареждане

С нова технология батериите на смартфоните ще издържат по няколко дни без зареждане

В какво се крие ключът към това?

"Проверявайте мейла си два или три пъти на ден. Дори си наложете график, по който да го правите - да кажем проверете го в 8:30 сутринта, а след това отново на обед", казва Гудин.

Забранените за смартфони места

Изберете някои места, на които ще бъде "забранено" да носите смартфона си. Това може да е кратката ви ваканция извън града или пък у дома. И това означава без телефон не само в спалнята, но и в кухнята, банята и въобще навсякъде вкъщи.