Смартфоните днес не отстъпват на една класическа камера относно качеството на  фотографиите, които могат да правят. Някои телефони разполагат със сензори, скоростни чипсетове и усъвършенствани операционни системи, които позволяват да се постигне доста по-високо ниво от това на компактните апарати.

Изброените функции, които предлагат смартфоните, заедно с предложенията, които ще видите в статията ще произведат, наистина конкурентни на професионалните, фотографии.

Първият трик, който можете да използвате е като разделите мислено екрана, както вертикално, така и хоризонтално на три равни части. Акцентът на снимката трябва да се пада в средния квадрат в центъра на екрана. По този начин се избягва аматьорското позициониране на обекта в снимките.

Снимането от различен ъгъл е твърде клиширано, но и твърде ефектно. Опитайте да клекнете или снимате от по-висок ъгъл. Така се избягват монотонните фотографии. Изпробването на този метод в градска среда, показва познатите обекти по доста различен начин.

Използвайте HDR режим, ако телефонът има такъв. Когато снимате залези ефектът на dynamic range хваща детайлно светлите и тъмните части и така се получава по-висок контраст. Друг вариант е да хванете повече акценти на преден план, но без да преекспонирате небето, за да се покажат всички нюанси на залеза.

Много от смартфоните позволяват ръчно настройване на експозицията, баланс на бялото, ISO чувствителност и ръчно фокусиране. Има три ситуации, в които ръчното настройване е предимство:

  • Приближаването до обекта на фотографията, може да се регулира и ви позволява да изберете желаното от вас разстояние.
  • Можете да променяте скоростта на осветяване на снимката, така че да получите ясни образи при по-слаба светлина.
  • Използвайте вид статив за телефон или намерете място да го закрепите и да можете да заснемате експозиции до 30 секунди. А усторйствата, които имат DSLR функция могат да го правят дори през нощта. Телефонът трябва да е наистина неподвижен.

Използвайте ефекта на "замъгления фон"

ако телефонът ви е от редките модели, чиито камери могат да диференцират предния план и фона. Този ефект създава дълбочина. За съжаление обаче дори най-иновативните камери на смартфоните не могат да го правят без специализиран софтуер. За постигане на удовлетворяващи резултати е препоръчително обектът да бъде на разстояние от метър и половина.

Управление на фокуса и експозицията

Ако заснемате далечни пейзажи, телефонът ви автоматично регулира фокусирането, като използва infinity фокус. Фокусната точка обаче не повлиява само фокусът, а и експозицията. Повечето телефони променят яркостта на изображението, за да излезе обектът достатъчно ясен. Прекомерната яркост е това, за което трябва да внимавате особено ако използвате телефон, който не обработва изображението достатъчно добре или няма ефективен HDR. Това е причината някои изображения да се получават с бели петна, защото кореспондиращите елементи на сензора получават прекалено много светлина.

Много от смартфоните позволяват да видите къде могат да се получат такива проблемни зони преди заснемането и да ги коригирате навреме.