От мобилните устройства до електромобилите литиевойонните батерии са важен източник на енергия в модерния свят. Според министерство на енергетиката в САЩ те са станали толкова популярни поради няколко причини - заради това, че са леки и се презареждат при това значително бързо.

Въпреки това някои експерти смятат, че след време литиевойонните батерии ще останат в миналото и ще бъдат заменени от по-модерни технологии.

На същото мнение са основателите на една компания в Масачузец, които твърдят, че този вид батерии имат "ограничения", свързани със сигурността им, както и цената им.

"Конвенционалните батерии имат три компонента - анод, катод и електролит", обяснява главният изпълнителен директор на Ionic Materials Майк Цимерман.

"Електролитът е в течно състояние и в него "плуват" йоните между анода и катода, като това позволява батерията да се зарежда или разрежда", допълва той.

"Ние обаче имаме твърд материал, който заменя течността. Проблемът с нея е, че тя крие рискове - може да се запали, а това сме виждали да се случва с електрически автомобили или със смартфони", казва още Цимерман.

Ionic Materials са успели да разработят "твърд полимерен електролитен материал", както те го наричат. Той има свойството да провежда йони при стайна температура.

Майк Цимерман посочва, че това е първият полимер в света, който може да провежда литиеви йони. Заедно с това той е незапалим и безопасен.

Компанията има план да популяризира технологията, която да започне да се използва в производството на смартфони. Този нов вид батерии ще имат много по-голям капацитет от досегашните, като от компанията смятат, че те ще могат да издържат до два дни с едно зареждане. При активно използване съвременните устройства издържат по един ден без зареждане.