Новият iPhone на Apple е наистина трудно да се намери в един цвят и това е черната разцветка на апаратите.

Ако поръчате iPhone 7 Plus в лъскав тъмен цвят от Apple днес, то той няма да бъде доставен до ноември.

Една от основните причини за недостига е, че Apple има проблеми с производство на смартфони в черен цвят, сочи изследване на анализатор от компанията KGI Securities Минг-Чи Куо, представено от Business Insider.

Моделът на iPhone7 в черен цвят има от 60 до 70 на сто по-малко производство, сочат резултати от анализа, което води до недостиг на черния iPhone.

За проблема допринася и популярността на цвета, като апаратите в този нюанс са най-търсени. Смартфонът в черен цвят представлява от 30 до 35 на сто от предварителните поръчки за апарата в световен мащаб, както и половината предварителни заявки само за Китай.

Според анализатора потребителите избират модели, които значително се различават естетически от предходния модел на смартфона на Apple, а популярността на черния iPhone показа, че потребителите предпочитат алтернативи на традиционния метален външен вид.

Недостигът на iPhone 7 не се дължи изцяло само на търсенето. Апаратът има и ограничено предлагане.

И все пак, дори и след повишеното търсене на черните смартфони, експертът смята, че iPhone 7 ще се продава по-малко през тази година в сравнение с iPhone 6S и продажбите, които продуктът направи през 2015 година.