Комуникационните системи от пето поколение (5G) едва започват да навлизат в различни страни по света, а вече се все по-често говори за голямата промяна, която ще донесат мрежите от шесто поколение (6G).

Очаква се комуникационната технология от следващо поколение със своите терабитови скорости и микросекундни латентности да прокара пътя дори за безжично предаване на холографски изображения,пишеTechNews.bg.

Пропускателната способност е количество данни, които могат да бъдат прехвърлени от източника до местоназначението в рамките на даден период от време - в случая на 6G тя ще достигне терабитове в секунда (Tbps). Предложеният честотен обхват за работа на 6G мрежите е от 300 GHz до 3 THz, се посочва в новия доклад на Counterpoint Research.

Въпреки че не се очаква новите мрежи да влязат в комерсиална експлоатация преди 2028 г., както прогнозира Samsung, разработките на 6G вече започнаха. Компании като Huawei и Nokia вече напредват по свой начин, за да ускорят процеса. Така или иначе, скокът от MHz (4G) до GHz (5G) и THz (6G) наистина изглежда експоненциален, отбелязва Gizmochina.

Докато 5G мрежите все още са напът, Европа вече работи по проект за наследника им - 6G

Докато 5G мрежите все още са напът, Европа вече работи по проект за наследника им - 6G

Водещата компания в проекта Hexa-X е Nokia, като в него участват още Ericsson, Orange, Telefonica, Intel и Siemens

Що се отнася до 6G устройствата, те ще се нуждаят от по-добра енергийна ефективност, Line of Sight (LoS) канали, метаматериали за THz антенни решетки, подобрен AI за оптимизиране на мощността и качество на услугата (QoS, Quality of Service). В допълнение, терахерцовият спектър ще проправи пътя за холографски и ултра-масивни MIMO технологии.

С увеличаване на скоростите до терабитове в секунда, обхватът на приложенията също ще се разширява. Ето няколко ключови приложения, които ще се възползват от пропускателната способност на 6G (>1Tbps):

  • 8K/16K видео стрийминг;
  • безжично предаване на холографски изображения/видео (HoloPortation);
  • микросекундна латентност, която ще позволи управление на машини в реално време - напр. селскостопански роботи;
  • цифрови близнаци/реплики - взаимодействие между дигиталния и физическия свят чрез смесена реалност и AI;
  • мултимодални, многопозиционни 16K AR/VR приложения;
  • 3D 4K Maps ADAS (усъвършенствани системи за подпомагане на водача).

Сред потенциални доставчици на оборудване за 6G технологията докладът разглежда играчи като Ericsson, Samsung, Nokia, Huawei, ZTE, InterDigital, University of Oulu, SK Telecom, China Mobile, Docomo и AT&T.

5G срещу 4G: Какви са основните разлики между двете мрежи и какво трябва да знаем за тях?

5G срещу 4G: Какви са основните разлики между двете мрежи и какво трябва да знаем за тях?

Новото поколение технологии вече са тук

Компании като Samsung, Qualcomm, LG, Apple, Oppo, Huawei, META се очаква да доставят 6G устройства и компоненти в по-голям мащаб. Apple и Google вече се присъединиха към "следващия G съюз".

Китай вече пусна първия в света 6G спътник за терахерцова комуникация, припомня Gizmochina. Въпреки това ще са необходими още няколко години, за да видим резултатите от 6G в реално време - очакват се 100-500x по-бързи комуникации, отколкото в 5G мрежите.