С всяко ново десетилетие телекомуникационната индустрия преминава през една малка революция. Така след 2000 година пазарът беше доминиран от 3G мрежите, а последното е "подвластно" на 4G технологиите.

През последната година следващото поколение мрежи започнаха да навлизат на пазара, а за голяма част от потребителите все още стои въпросът каква е разликата между тях и предшественика им 4G. От Business Insider очертават няколко основни фактора в тази посока:

Скорост

Когато става въпрос за 5G главната тема е скоростта. И в това има смисъл, като се има предвид, че 4G може да достигне максимална скорост от 1 000 мегабита в секунда. Реално обаче потребителите могат да разчитат на такава от не повече от 35 мегабита в секунда.

5G мрежите потенциално ще бъдат 100 пъти по-бързи от 4G. Тяхната максимална скорост на теория е около 20 гигабита в секунда. На практика потребителите ще могат да очакват такава между 50 мегабита и 3 гигабита в секунда. Причината за тази голяма разлика е, че има три вида 5G мрежи, които достигат различна максимална скорост.

Латентност на мрежата

Този термин показва колко време е необходимо за изпращането на информация между две точки. Той е не по-малко важен, тъй като независимо колко бърза е връзката, има забавяне при трансферирането на данни.

Към момента латентността на 4G мрежите е около 50 милисекунди. При 5G мрежите се очаква тя да достигне едва 1 милисекунди.

Покритие

Дори десетилетие след дебюта на 4G все още има изоставени и далечни райони по света, където покритието е доста слабо. Работата по въвеждането на 5G едва сега започва и ще бъде от ключово значение технологията да бъде разпространена по-бързо и извън големите градове.

Капацитет

Може да се каже, че 5G ще използва доста по-ефективно наличния спектър, като към момента предходното поколение покрива малък участък от него - между 600 мегахерца до 2,5 гигахерца. 5G мрежите са разделени на три вида, като всеки от тях ще покрива различен диапазон от честоти. Това означава, че те ще имат значително по-голям капацитет от 4G.