Гърция се готви да изгради своя пръв умен "гигаград", който трябва да се намира в Трикала, намиращ се в северозападната част на страната. По проекта местните власти в населеното място ще работят в партньорство с телекомуникационната компания Vodafone, съобщава местното издание Kathimerini.

Трикала е един от трите града в южната ни съседка, който пусна пилотен проект за интегрирането на 5G мрежите от ново поколение. По думите на кмета Йоргос Папастериос Трикала ще се превърне в "столицата на гигабайтите".

Харис Брумидис, който е председател и изпълнителен директор на Vodafone Greece, коментира от своя страна, че през 2021 година ще започне изграждането на цялостна 5G мрежа в цяла Гърция. Той допълва, че до 2022 година ще бъде прекратена поддръжката на 3G мрежата, въведена през 2002 година.

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Изоставената аерогара се ползваше по време на Олимпийските игри през 2014-а, а по-късно там беше изграден бежански лагер

Междувременно властите в Атина работят активно върху друг мащабен проект - изграждането на модерен комплекс за 8 милиарда евро на мястото на старото летище Elliniko, което спря работа през 2001 година. Там предстои да бъдат изградени луксозни жилищни сгради, хотел, спортни съоръжения и голям парк.

За изграждането на мегапроекта ще бъдат необходими 25 година, като в ход на работата се очаква да бъдат отворени над 75 000 работни места.