Румъния създава консултативен научен и етичен съвет в областта на изкуствения интелект (AI), съобщава местното Министерството на изследванията, иновациите и цифровизацията (MCID), цитирано от Romania Insider.

Новосъздаденият съвет обединява известни специалисти, "които могат да предложат своята експертиза в полза на правителството, за развитието на областта на AI в Румъния".

Освен това, новият съвет ще има задача да контролира и регулира изкуствения интелект, като се грижи неговото напредване да бъде в полза на обществото.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители

Групата се състои, както от румънски изследователи и основатели на водещи компании, така и от специалисти от чужбина с развиващи се кариери. Всички те носят разнообразен опит в изследванията и развитието на AI технологиите.

Бързото развитие на AI може да доведе до автоматизиране на една четвърт от работата в САЩ и Европа, като този процес може да остави около 300 милиона души без сегашната им работа. Това става ясно от изследване на Goldman Sachs.

Наскоро инвестиционната банка съобщи, че "генеративните" AI системи като ChatGPT, които могат да създават съдържание, неразличимо от произведеното от човек, вероятно ще доведат до бум в производителността, който в крайна сметка може да повиши годишния глобален брутен вътрешен продукт със 7% за период от 10 години.

На този фон обаче технологията може да доведе и до "значителни смущения на пазара на труда", излагайки на риск от автоматизация около 300 милиона работни места в Европа и САЩ.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги