Дигиталният гласов асистент на Google, вграден в операционната система Android, може да се появи и за iPhone, твърдят Bloomberg и Android Police.

Очаква се това да се случи утре - 17 май, по време на конференцията за разработчици на Google. Възможно е, поне в началото, той да е достъпен само за потребителите на iPhone в САЩ.

Google Assistant е директен конкурент на Siri. Той стана реалност миналата година. Възможността асистентът да бъде направен достъпен за операционната система не изненадва, въпреки че двете компании са директни конкуренти. Много от услугите на Google могат да бъдат свалени от AppStore на Apple.

Със сигурност обаче няма да бъде толкова полезен на iPhone, тъй като достъп до услугите на Siri може да бъде получен по всяко време с натискане на Home-бутона или с "повикването" й с гласова команда.

Google Assistant обаче ще трябва да бъде отварян като всяко едно друго приложение. Поне докато Apple не реши да даде възможност на потребителите да избират приложения по подразбиране.