Германската компания FAKT AG ще инвестира 1 милиард евро в северозапазната част на Унгария за закупуването на земя и изграждането на производствен и на логистичен център на обща площ от 330 хектара.

Целта на дружеството е там да бъдат отглеждани различни селскостопански култури. Това е потвърдил унгарският министър на земеделието Ищван Наги, цитиран от местното издание Budapest Business Journal. Информацията е потвърдена и от прессъобщение на компанията.

По думите на Наги това е уникален проект за Централна Европа, като той ще включва отглеждането на разнообразни култури, преработката им и доставянето им до клиенти по целия континент. Проектът включва още ферма за отглеждането на риба, оранжерии, разположени на 30 хектара площ и още 50 хектара градини на открито.

Главният изпълнителен директор на FAKT AG Хуберт Шулте-Кемпер посочва, че с инвестицията ще бъдат отворени и 5000 работни места. Той допълва, че това ще бъде най-голямото вложение в селскостопанския сектор на Унгария за последните години.

Германската компания е избрала именно този регион в страната заради близостта й със столиците Будапеща, Виена и Братислава, както и заради добрата инфраструктура.

Към момента голяма част от плодовете и зеленчуците, които се продават в Унгария, са вносни. Импортът на плодове в страната се изчислява на 83,8 милиарда форинта или над 260 милиона евро, а този на зеленчуци - на 75,5 милиарда форинта или близо 240 милиона евро.

Хуберт Шулте-Кемпер посочва, че новият проект ще позволи на страната да увеличи значително производството си и да произвежда продукти не само за местния пазар, но и за износ.