Ford обяви нова инвестиция от 3,7 милиарда долара в разработките на ниви електромобили. Ще бъде произведен и нов Mustang, за който все още не се знаят подробности. Инвестицията ще отиде и за производството на камиони и микробуси, пише CNN.

Компаниятаще инвестира 2 милиарда долара в щат Мичиган, а инвестицията ще създаде 2000 нови работни места според съобщението. Средствата ще бъдат използвани за увеличаване на производството на електрическия plckup F-150 Lightning, построен във фабрика близо до централата на Ford в Диърборн. Ford вече има приблизително 200 000 предварителни поръчки за камиона, съобщи компанията, а първите превозни средства бяха доставени на клиенти миналата седмица.

В инвестицията се предвижда също производството на нов пикап Ford Ranger в завод в Уейн, Мичиган, както и нов Ford Mustang във Флет Рок, Мичиган, въпреки че компанията все още няма подробни планове дали следващият Mustang ще има електрическа версия.

Още 35 милиона долара ще отидат за създаване на нов център за обслужване на клиенти, който ще доставя авточасти директно на клиентите.

Ford ще похарчи 1,5 милиарда долара в завода си за сглобяване в Охайо, за да построи "ново електрическо търговско превозно средство", което ще бъде представено около 2025 г. Компанията също така ще инвестира около 100 милиона долара в завод за двигатели и фабрика за трансмисии в щата.

Очаква се новите инвестиции да създадат 6200 работни места, според Ford. Инвестициите са в допълнение към обявените през септември 11,4 милиарда долара от Ford за изграждане на нови производствени мощности на батерии.