Започна изграждането на завод с пълен цикъл за производство на автомобили от корейската компания Kia в гр. Кустанай, Северен Казахстан.

"Производственият капацитет на новия завод, където се планира да бъдат създадени 1,5 хиляди високоплатени работни места, ще бъде 70 хиляди автомобила годишно. В проекта ще бъдат инвестирани около $250 милиона чуждестранни инвестиции", се казва в съобщението на правителствената пресслужба на страната, цитирано от finmarket.ru.

Очаква се строителните работи да приключат през 2024 г., след което ще започне монтаж на оборудването. Пилотното стартиране на завода ще се състои през първото тримесечие на 2025 г., а пълният производствен цикъл ще бъде отворен през второто тримесечие, се отбелязва в доклада.

Според правителствената пресслужба Kia вече работи активно за откриването на център за локализация в Костанай. Тук с участието на малкия и среден бизнес ще се произвеждат компоненти за автомобилната индустрия.

По-рано, през януари 2023 г., в автомобилния завод Allur в Костанайска област стартира дребномащабно производство (CKD) на автомобили Kia от модел Sportage. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който участва в тази церемония по откриването, отбеляза важността на по-нататъшното разширяване на индустриалното сътрудничество и формирането на инженерна база.

В края на август правителството на Казахстан обяви подписването на учредителни документи за създаването на казахстанско-южнокорейското съвместно предприятие Kia Qazaqstan, което ще наблюдава изграждането на нов завод на марката в Кустанай, "съпътстващото възникване на страната първи локализационен център за автомобилната индустрия и обучение на технически специалисти от нов формат."