За много азиатски фондове и инвеститори Кипър се превърна във врата към Европа.

Привлечени от местоположението му - между регионите на Европа, Близкия изток и Северна Африка и с достъп до Източна Европа, Русия и бившите съветски републики, от гъвкавото му законодателство и ниски данъци, азиатските фондове използват Кипър като единен европейски паспорт, който им осигурява инвестиции из целия Европейски съюз, пише Bloomberg.

За руснаците вече не е достатъчно да правят бизнес в Кипър. И това притеснява Никозия

За руснаците вече не е достатъчно да правят бизнес в Кипър. И това притеснява Никозия

Те искат да са фактор в политическия живот на острова

"Има нарастваща тенденция за фондове от страни, които традиционно нямат силни икономически връзки с Кипър като Китай, Индия и дори Япония, да създават база в страната като тяхна врата към ЕС", разказва пред Bloomberg Андеас Ясемидис, вицепрезидент на Асоциацията на кипърските инвестиционни фондове.

Броят на управляваните инвестиционни фондове и активи е достигнал рекордни стойности. В края на март фондовете се увеличават до 123 от 110 в края на декември. Общите управлявани активи се повишават с около 29% до 4.45 млрд. евро, от 3.45 млрд. евро в края на 2017 г., по данни на Централната банка на Кипър. През декември 2008 г. фондовете са 55 със "само" 1.23 млрд. евро управлявани активи.

Инвестиционните фондове в Кипър се увеличават драстично в последните години

Инвестиционните фондове в Кипър се увеличават драстично в последните години

Интересът към учредяването и разрешаването от страна на Комисията за ценни книжа и борси в Кипър на алтернативни инвестиционни фондове е силен.

"В момента има 60 заявления за различни фондове. От тях 44 са предварително одобрени, при условие че са изпълнени определени условия", отбелязва председателят на регулатора Деметра Калугеру.

Гъвкаво законодателство

Докато съществуващото рамково законодателство за фондовете в Кипър прилага директивите и регламентите на ЕС, държавата въвежда допълнителни промени, за да направи острова още по-привлекателен за инвеститорите и мениджърите на фондове и активи да регистрират и управляват фондове там, обяснява Мариос Танусис, член на борда и секретар на Асоциацията на кипърските инвестиционни фондове.

Те включват законодателство, което ще даде възможност на инвеститорите да знаят от самото начало данъчния режим, прилаган за различните видове фондове, както и ускорена процедура за стартиране на т.нар. регистрирани алтернативни инвестиционни фондове.

"Средиземноморският град на мечтите", който привлича туристи от цял свят (ВИДЕО)

"Средиземноморският град на мечтите", който привлича туристи от цял свят (ВИДЕО)

Азиатски милиардер строи най-големия европейски интегриран казино курорт в Кипър

Не бива да се пропуска и създаването на нова категория инвестиционни мениджъри, известни като мини мениджъри, които ще бъдат лицензирани да работят под праговете на настоящия алтернативен инвестиционен фонд, посочва Танусис.

Кипърското законодателство за създаване на фондове е много по-гъвкаво, отколкото в други части на Европа, но инвеститорите остават добре защитени. Разходите на острова са много по-ниски от други места в ЕС и това е много важно за ръководителите на малки и средни фондове, които Кипър се стреми да примами.

"Ние не можем да станем Люксембург от първия ден и затова се стремим да привлечем средства, които вземат предвид разходите", казва Ясемидис.

Активите на фондовете стигнаха €4.5 милиарда

Активите на фондовете стигнаха €4.5 милиарда

Вътрешни инвестиции

Физическото присъствие в Кипър също означава, че фондовете допринасят за местната икономика на страната, купувайки или вземайки под наем офиси и плащайки такси на държавата. Те могат да извършват инвестиции, особено в недвижимите имоти, отбелязва Ясемидис.

Kylin Prime Fund, китайско-европейско управляващо дружество, създаде инвестиционния фонд Kylinprime в Кипър, като алтернативен инвестиционен фонд за активите на острова.

Кипър продава "златни" визи за ЕС на руски и украински олигарси

Кипър продава "златни" визи за ЕС на руски и украински олигарси

Страната е спечелила 4 милиарда евро от тази схема

Той инвестира в недвижими имоти, проекти за развитие на земя и инфраструктура в Кипър, финансови активи на кипърски компании или организации, като облигации и ценни книжа, издадени според местното законодателство.

Kylinprime е и един от малкото фондове, на които е позволено да набират капитал от кипърски граждани с помощта на инвестиционна програма, твърди компанията.

"Получаваме запитвания за прехвърляне на фондове в Кипър от Китай и Индия, но също и от Близкия изток и Европа, включително Швейцария, Италия, Гърция и Германия. Има и интерес от страна на мениджърите на фондовете в Обединеното кралство да имат резервни фондове в страната като европейска база", обяснява Танусис.

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Те чакат и бързи печалби