Стотици от завършилите в Западна Европа кипърски юристи и счетоводители печелят добре благодарение на клиентите си от Русия и Украйна, регистрирали офшорни компании на острова. Отношенията на канторите и счетоводните къщи в Кипър с руския и украинския бизнес процъфтяват благодарение на облекчения данъчен режим в страната.

В столицата Никозия и в най-големия пристанищен град Лимасол живеят между 50 и 60 хиляди граждани на бившия Съветски съюз, разказват от Economist. Там врати отварят нови луксозни молове, лъскави жилищни сгради и яхтени пристанища с цел да привличат нови и нови милиардери от региона, които често прекарват времето си между Кипър, Лондон и Париж.

Скоро обаче отношението към новодошлите на острова може да се промени, след като двама руснаци с кипърски паспорти основаха политическа партия. Очакванията са, че това ще стимулира 25 хиляди граждани от държавите от бившия СССР да гласуват на предстоящите избори през февруари.

Нарастващата популярност на двамата основатели на политическото движение "Его о Политис" (ЕоП), което в превод означава "Аз гражданинът", кара кипърците да се притесняват, че неговите членове ще са проводник на руските интереси в страната.

"Основният приоритет на ЕоП е да се бори срещу корупцията и да ограничи разрасналата се бюрокрация", коментира Йоргос Кунтурис, живял някога в Санкт Петербург, който в момента е вицепрезидент на партията.

"Корупцията е извън контрол, а образованието и културата са на много ниско ниво. Нашите потенциални гласоподаватели са кипърци, дошли от различни държави, които са недоволни от политиката на страната", допълва той.

От ЕоП нямат намерение да издигнат кандидат, който да застане срещу настоящият президент Никос Анастасиадис, решил да се включи в изборите и да се опита да спечели втори мандат.

Нейните лидери обаче водят преговори с други водещи партии с алтернатива те да подкрепят техни кандидати. А ако успее да спечели благоразположението на някои от тях, ЕоП може изненадващо да се превърне от аутсайдер във фактор в Никозия.