Нов експресен влак, който скоро ще стартира във Флорида, ще превозва пътниците от Форт Лодърдейл до Маями за половин час. Brightline, собственост на Florida East Coast Industries, ще бъде първата частна високоскоростна железопътна услуга в страната. Проектът е на стойност 3 милиарда долара.

За новия влак от компанията казват, че може да "свали" 3 милиона коли от пътищата. Florida East Coast Industries настоява, че влакът е "проектиран с мисъл за зеленото" и ще се задвижва от двигатели, които са по-тихи и излъчват по-малко емисии, пише GreenTech.bg.

Железницата ще обслужва най-гъсто населения коридор на Флорида, където живеят над 6 милиона души и постоянно идват туристи.

Brightline ще започне да превозва пътници от Уест Палм Бийч до Форт Лодърдейл този месец, а в началото на 2018 г. и до центъра на Маями. Фаза 2 предвижда влакът да вози хората до Орландо.

Голяма част от маркетинга на Brightline се върти около лекотата, рекламирайки честото движение на влака и възможността да се купи билет на място. Вътре във влака пътниците ще могат да се възползват от безплатна WiFi мрежа.

Проектът е първият тест за изграждане на високоскоростен влак в САЩ, според директора на Центъра за градски и екологични решения на Флорида - Джон Рен. Все пак скоростта на железницата няма да е толкова висока, колкото при скоростните влакове в други страни. Brightline ще се движи с максимум 190 км/ч., а по време на пускането си влакчетата ще работят при около 130 км/час.

Дружеството все още не е обявило цените на билетите.