Съоснователят на Apple Стив Возняк обяви в Twitter , че стартира своя собствена космическа компания Privateer Space, за която той обещава, че няма да бъде като другите в тази сфера.

Към туита е приложен кратък видеоклип, в който се посочва, че изследването на космоса не е състезание между конкуренти, а задача за цялото човечество.

От описанието на видеото следва, че Privateer Space е създадена от Возняк и ръководителя на компанията за роботика Ripcord, Алекс Филдинг, и че компанията ще се стреми да направи космическите пътувания безопасни и достъпни за всички. От уебсайтът на Ripcord става ясно, че организацията е създадена от НАСА през 2014 година.

Туристическите пътувания в Космоса могат да окажат голямо влияние върху атмосферата

Туристическите пътувания в Космоса могат да окажат голямо влияние върху атмосферата

Доколко е добра за планетата и за хората развиващата се космическа индустрия, свързана с туристически полети извън Земята?

Подробности за плановете на компанията Privateer Space ще бъдат представени на конференцията AMOS Tech, която ще се проведе на 14-17 септември на Хаваите.

През април 2018 г. Возняк каза пред руската агенция РБК, че развитието на космическия туризъм ще зависи по-специално от това колко хора могат да си позволят такова пътуване.

Кога и вие ще можете да пътувате до Космоса?

Кога и вие ще можете да пътувате до Космоса?

Засега удоволствието е много скъпо, но с годините се очаква цените на билетите да започнат да падат

"Бих искал много хора и компании да работят, за да направят космическите пътувания достъпни. Ако можех да се кача на кораб и да полетя до Марс с еднопосочен билет, бих го направил ", каза той. Според Возняк в бъдеще хората ще могат да се преместват в колонии на други планети като част както от проекти на космически агенции, така и от частни предприятия, но няма да напускат Земята масово.

Инженер, програмист и предприемач Стив Возняк основава Apple през 1976 г. заедно със Стив Джобс и Роналд Уейн. Той е разработчикът на първите компютри на компанията. Возняк напуска Apple през 1987 гоидна.

Двама от най-богатите хора в света политат в Космоса. Какво знаем за пътуванията им досега?

Двама от най-богатите хора в света политат в Космоса. Какво знаем за пътуванията им досега?

Няколко минути безтегловност в Космоса и гледка към Земята са от малкото общи неща между планираните пътувания на Брансън и Безос. С това приликите между тях свършват

Припомняме, че Джеф Безос, основател на онлайн търговеца Amazon.com и собственик на аерокосмическата компания Blue Origin, и още трима души извършиха суборбитален полет в космическия кораб New Shepard на 20 юли.

На 11 юли британският предприемач Ричард Брансън и екипът му летяха с суборбитален полет на ракетния самолет на Virgin Galactic Unity.

През септември 2019 г. НАСА покани частни космически компании на конкурс за разработване на система за кацане на човек на Луната през 2024 г. Договорът за изпращане на астронавти на Луната е възложен на компанията SpaceX на Илон Мъск.