Повече от 60 години след първия човек, изпратен в Космоса, космическият туризъм е напът да се превърне в новата мания за богатите ентусиасти и любители на екстремните преживявания.

Пионерите в тази индустрия, като Джеф Безос със своята Blue Origin, Ричард Брансън с Virgin Galactic и Илън Мъск със SpaceX работят усилено в тази посока от години. А през този месец първите двата успяха да постигнат голям успех - Безос и Брансън пътуваха до Космоса с тестови полети на техните компании.

Всъщност, първите стъпки към космическия туризъм идват преди повече от 30 години. Първият опит за изпращането на човек, който не е астронавт, в Космоса обаче завършва трагично.

17-годишното пътуване на Брансън към Космоса: Първият милиардер, летял на борда на собствена ракета

17-годишното пътуване на Брансън към Космоса: Първият милиардер, летял на борда на собствена ракета

Историята на това как британският предприемач осъществи мечтата си, започнала през 2004-а

Става дума за учителката Криста Маколиф, която загива заедно с още шестима души екипаж на борда на совалката Challenger над Атлантическия океан само 73 секунди след излитането ѝ. След този случай НАСА дълго време забранява такива полети.

През април 2001 година обаче Денис Тито се превръща в първият човек, купил си "билет" за пътуване до Космоса срещу 20 милиона долара. Той излита с руската ракета "Съюз" и става първият човек, който не е астронавт, на Международната космическа станция.

Сега след успеха на Брансън и Безос, SpaceX на Илън Мъск планира да извърши първият "първият изцяло граждански космически полет" в края на 2021 година.

Безос извърши първия си успешен полет до Космоса с компанията Blue Origin

Най-богатият човек в света завърши успешно полета си до Космоса с Blue Origin

На борда на капсулата имаше още трима пътници

Колко скъпо е да пътуваш до Космоса?

Това е труден въпрос на първо място, защото в момента полетите до Космоса идват на доста висока цена. SpaceX, например, цели да си партнира с базираната в Хюстън Axiom Space и да изпраща обикновени хора до МКС на борда на нейната ракета Crew Dragon. Подобно пътуване с полет и престой на станцията струва 55 милиона долара, пише New York Magazine.

Много по-евтин вариант са предложенията на Virgin Galactic и Blue Origin, които са си поставили за цел да предлагат пътувания до "ръба на Космоса". Virgin Galactic има и обявена цена от 250 000 долара. Според информация на Reuters досега 6000 души са си резервирали места за 90-минутните полети, предлагани от компанията. От Blue Origin все още не са обявили цени за своите пътувания. Желаещите могат да кандидатстват с мейл до компанията и ако бъдат одобрени, след това са включвани в списъка с чакащите.

Има и други опции за ентусиастите да видят Космоса. Компанията Space Perspective планира да пусне полети до началото на Космоса с високотехнологична версия на балон пълен с хелий. Първите пътувания ще бъдат достъпни от 2024 година на цена от 125 000 долара.

Да пътуваш до Космоса за $130 000: Европейска компания иска да изпраща туристи с огромни балони с хелий

Да пътуваш до Космоса за $130 000: Европейска компания иска да изпраща туристи с огромни балони с хелий

Скоро това може да бъде възможно

По същата технология работи и европейската Zero 2 Infinity, като предлаганите от нея билети са на стойност от малко над 130 000 долара.

Друга космическа компания - Orbital Assembly Corporation, пък се готви да отвори първият космически хотел. Той носи името Voyager Station и трябва да отвори врати през 2027 година. Според ясната досега информация, 3-дневен престой там ще струва 5 милиона долара.

Кога космическите пътувания ще са достъпни за обикновения човек?

Засега най-голямото ограничение за космическите пътувания е високата цена. Преди десетилетия обаче и гражданските полети са били изключително скъпи, а еднопосочен билет е можел да се равнява на половината от стойността на нов автомобил. Цените за космическите полети също ще започнат да падат, но това ще дойде с популяризирането им и нарастването на конкуренцията на този тепърва зараждащ се пазар.

Първият хотел в Космоса ще посреща гости през 2027 г. Как ще изглежда той?

Първият хотел в Космоса ще посреща гости през 2027 г. Как ще изглежда той?

Капацитетът ще е за 400 посетители