Светът е на крачка от първите туристически полети в Космоса, планирани за тази година. Но кога ще е възможно да отсядаме в хотели в Космоса? Калифорнийската компания Gateway Foundation вече има планове за това.

Хотелът ще се казва Voyager Station и ще представлява пръстен с диаметър от 200 метра. Ще разполага с 24 модула, свързани с асансьори. От всеки жилищен модул ще е възможно да се наблюдава Земята. Капацитетът ще е за 400 посетители и планът е да заработи до 2027 година, пише CNN.

Със строежа на хотела се заема компанията Orbital Assembly Corporation, създадена от  The Gateway Foundation и управлявана от бившия пилот Джон Блинков. Неотдавна той потвърди, че има закъснения, свързани с Covid, но се очаква строителството на космическия хотел да започне през 2026 г., а до 2027 г. вече ще могат да се настаняват гости.

Интериорът на хотела вероятно няма да се различава от луксозен хотел на Земята. Разликата е, че гледката ще е доста по-впечатляваща. Разбира се ще има и някои разлики, като например плановете да се сервира традиционна "космическа храна" - като лиофилизиран сладолед в ресторанта на хотела. Предвижда се на има спа център и кино.

източник:оrbitalassembly.com

Освен това ще бъде доста по-забавно отколкото престоят в хотел на Земята. "Заради безтегловността и намалената гравитация ще можете да скачате по-високо, да вдигате тежки неща, да бягате по начини, по които не можете да го правите на Земята", казват архитектите.

По думите на архитектът от Orbital Assembly Corporation Тим Алатер хотелът ще е под формата на въртящ се пръстен, за да създаде "изкуствена гравитация". Проектната маса на хотела е 2500 тона.

Първият етап на строежа предвижда построяването на прототип на хотела с диаметър 61 м. Той ще бъде изграден в орбита на височина 500 - 550 км над Земята. Ако всички бъдещи изпитвания са успешни ще се пристъпи и към изграждането на Voyager. Един от най-големите разходи ще е доставянето на частите на станцията в орбита.

източник:оrbitalassembly.com

Туризъм в Космоса

Космическият туризъм става все по-актуална тема, а компании като Virgin Galactic и SpaceX работят по осъществяването му. "Не можем да наречем SpaceX наш партньор, но в бъдеще очакваме с нетърпение да работим с тях", казва Блинков.

Засега не се коментира каква ще цената за престой в хотела, но може да очакваме да се предлага на доста солидна цена.

Virgin Galactic например планира да изпраща туристи в суб-орбиталното пространство за цена от 250 000 долара на човек.