Днес официално започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия. Газопроводът ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Строежът на трасето в Сърбия започна преди година и се очаква то да бъде готово тази есен.

Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран и по Механизма за свързване на Европа. По предварителни изчисления, разходите за изграждането на газовата връзка на българска територия ще бъдат над 76 милиона евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез безвъзмездно финансиране по европрограми, държавно гарантиран заем до близо 50 милиона евро и собствен капитал на дружеството "Булгартрансгаз".

Очаква се капацитетът на газовата връзка да бъде 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно, с възможност и за реверсивен (в обратна посока) поток. Предвижданията са газовата връзка на наша територия (и съответно и целия газопровод) да бъде завършена до края на тази година.

Официално - газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация на 1 октомври

Официално - газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация на 1 октомври

Забавянията са компенсирани, каза регионалният министър

Изграждането на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" е проект от стратегическо значение, отбеляза в Костинброд президентът Румен Радев, по време на церемонията за официалното стратиране на строителството на газопровода. По думите му, това е поредната важна стъпка в задълбочаването на двустранните отношения със съседна Сърбия и развитието на целия регион.

Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич участват днес в церемонията по официалното стартиране на строителните дейности за изграждането на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия.

"Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии", каза държавният глава, цитиран от БТА.

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимно ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Проектът е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия", посочи президентът.

Държавният глава отбеляза, че България се е показала като надеждна транзитна страна на енергоносители. "Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме газ до Сърбия".

Президентът припомни, че България е третият по големина нетен износител на електрическа енергия в Европа и продължаваме да осигуряваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия.

Официално: "Булгаргаз" подписа споразумение с "Боташ", получаваме достъп до турската газопреносна система

Официално: "Булгаргаз" подписа споразумение с "Боташ", получаваме достъп до турската газопреносна система

Споразумението е за период от 13 години