Въвеждането на четиридневна работна седмица без намаляване на възнагражденията ще намали драстично въглеродния отпечатък на Великобритания и ще помогне на страната да постигне климатичните си цел, гласи нов доклад, цитиран от The Guardian.

Изследването показва, че въвеждането на четиридневна работна седмица до 2025 г. ще намали емисиите на Великобритания със 127 тона — над 20%. Размерът е еквивалентен на премахването на всички частни автомобили от пътищата.

По-кратката работна седмица набира интерес сред икономисти, бизнеса и някои политици през последните години. През декември Unilever започна едногодишен пробен период, а в Испания и Шотландия също тестват идеята. Поддръжниците ѝ посочват, че намаляването на работната седмица ще създаде нови работни места, ще подобри физическото и психическо здраве на хората, както и ще заздрави семействата и общността.

Доклад, изготвен от природозащитната организация Platform London и от 4 Day Week Campaign, посочва още, че четиридневната работна седмица ще изиграе ключова роля и в борбата с климатичните промени, намалявайки емисиите не само от транспорта, но и от стоките, произведени в чужбина, но консумирани във Великобритания. Казва се още, че допълнителният почивен ден ще увеличи "нисковъглеродните" дейности — от почивка до упражнения — и ще намали общото потребление.

Unilever тества 4-дневна работна седмица за свои служители

Собственикът на сладоледи Denny, на Dove и Rexona тества 4-дневна работна седмица за свои служители

Първоначално по-късата работна седмица ще стане факт в Нова Зеландия, а след време може да бъде въведена и за други екипи на компанията