“Армията с недостиг от 5000 щика” четем във в. “Монитор”
Законодателни промени ще вдигат заплатите на военните
Около 5000 бройки е недокомплектът в родната армия и няма перспектива позициите скоро да бъдат попълнени. Това предупреди пред „Монитор“ зам.-председателят на военната комисия в НС полк. Валентин Радев от ГЕРБ.

Така, разписаните в Плана за развитие на въоръжените сили цифри за постигане на армейски състав между 37 000 и 40 000 души до 2020 година към момента изглеждат само добро пожелание. Спънките за това били в няколко посоки, като от една страна липсват средства, а от друга – мераклии да служат в армията. Проблемът с финансирането е, че въобще не се залага бюджет за кадри над сегашния комплект, уточни полк. Радев. По тази причина на практика не се и обявяват необходимите конкурси за заемане на вакантните военни длъжности. Наред с това интересът на българите да застанат под пагон ставал все по-малък.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

"Дневните винетки може да станат факт от 1 януари 2017", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
Дневни и тримесечни винетки да се въведат от 1 януари 2017 г. - това реши на първо четене регионалната комисия в парламента. Предложението за промени в Закона за пътищата е внесено миналия месец от депутати на Реформаторския блок - Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков, в партньорство с депутати от Патриотичния фронт - Димитър Байрактаров и Христиан Митев.

"Днес Комисията по регионална политика подкрепи нашето предложение за въвеждане на дневна и тримесечна винетка. Това е важно за хората, които ползват сезонно своите автомобили", написа в социалните мрежи Мартин Димитров. "Също така предлагаме годишната винетка да важи 365 дни, тоест да е наистина годишна. В пленарната зала ще бъде много тежка битка.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

“Цепят матурите на три" четем на първа страница на в. “Труд”
Нови правила на държавните зрелостни изпити ще има още на сесията през есента. Министерството на образованието подготвя формат, който ще бъде разделен на три самостоятелни модула, които ще се решават отделно. Те ще са с ясно определено времетраене и зрелостниците ще могат да излизат от залата само между тях. След това няма да имат възможност да се върнат отново към същите въпроси.

„При сегашния формат ученикът получава целия тест. Един час след началото на изпита има право да излезе до тоалетната и след това да продължи решаването на въпросите, което създава предпоставки за преписване. Когато се оформят три отделни модула зрелостникът ще може да излиза само след предаване на едната част, без право да се върне на нея след това“, обясни пред „Труд“ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Прочети още от в. “Труд”

“Терористи свалили самолета”, извежда  на първа страница  в. “Стандарт”

Нова авиотрагедия разтърси света, само месеци след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров от терористи на "Ислямска държава". Полет MS804 на "Иджипт Еър" изчезна мистериозно от радарите над Средиземно море в ранните часове в четвъртък, а по-късно бяха открити и отломките от него. Всички следи сочат към терористичен акт - поредния през последните месеци, въпреки засилените мерки за сигурност, особено в Париж, откъдето е излетял самолетът.

66 души са пътували на борда - предимно египетски и френски граждани. Смята се, че всички те са загинали при катастрофата. Най-вероятната причина за нея е терористичен акт, обявиха и от руската Федерална служба за сигурност, и египетските власти. Специалистът по "Ислямска държава" Майкъл Вайс пък съобщи, че е получил по пощата си писмо от терорист, който е заявил, че "Ислямска държава" поема отговорността за падането на MS804, и твърдял, че на борда му е имало бомба.

Прочети още от в. “Стандарт”

„40 звезди за юбилейния мач на Стоичков", четем на първа страница на в. „24 часа"
Поне 40 са звездите на световния футбол, които пристигат в София за бенефиса на Христо Стоичков.
Шоуто по повод 50-годишния юбилей на бившия носител на “Златната топка” е тази вечер на Националния стадион “Васил Левски”. Билети за мача се търсеха няколко месеца предварително, на черно вървят по 500 лв.

На терена в столицата ще излязат Хосе Мария Бакеро, Даниеле Масаро, Карлос Валдерама, Георге Попеску, Георге Хаджи, както и нашите Димитър Бербатов, Красимир Балъков и много други. Гостите успяха да пристигнат в България въпреки проблемите заради стачки на европейски авиокомпании, заради които се наложиха смени на полети.

Прочети още от в. „24 часа"

"ВСС плаща за рекламна кампания, за да чисти скандалния си имидж” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще плати 7100 лв. за заснемането на видеоклип, който ще рекламира дейността на комисията по предложенията и атестирането, като според източници на "Сега" централно място в него ще е интервю с председателя на комисията. Така излиза, че само за едно интервю органът, предизвикал серия обществени скандали, на който наскоро парламентът вдигна заплатите и ги приравни с конституционните съдии, за да "не ходят членовете му по джапанки", ще плати 7100 лв. от данъкоплатците. Вероятно отделна е сумата за излъчването на клипа.

Решението беше взето на вчерашното заседание на пленума на съвета, въпреки че срещу него имаше сериозна съпротива - осем души гласуваха против, но в крайна сметка сумата бе отпусната с други 10 гласа.

Прочети още от статията на в. “Сега”

„Viber пуска пълно криптиране в България", пише в. “Капитал Daily”
Viber има 2.5 млн. активни потребители в България или около 70% от абонатите на мобилни услуги, обяви Майкъл Шмилов, технологичен директор на популярната услуга по време на технологичната конференция Digitalk, организирана от "Капитал" и фондовете NEVEQ и LAUNCHub.

"Чат приложенията промениха начина, по който комуникираме", заяви мениджърът. Според него в мобилния сектор най-използваните приложения се превръщат в популярни платформи, какъвто е случаят и с Viber. Така компанията променя и бизнеса си и предлага все повече , както за компании, така и за крайните потребители, като целта е да се превърне в хъб за най-различни услуги.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Магистрала "Струма" ще се раздвои при Кресна", пише в. “Сега”
Има нов вариант за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. В най-тежкия участък от аутобана, който остана за довършване, трасето може да се раздвои.Това стана ясно вчера от думите на шефа на пътната агенция инж. Лазар Лазаров, който участва в комитета за наблюдение на оперативна програма "Транспорт".

Досега са разгледани над 10 варианта за този участък. В момента се обмисля и вариант за физическо разделяне на двете платна за движение. Това означава, че в едната посока движението ще преминава през един терен, а в обратната - през друг. Досегашните отсечки от магистралата бяха построени с пари по програма "Транспорт" от периода 2007-2013 г., а последните километри се финансират по програмата до 2020 г.

Прочети още от в. “Сега”

“България и Гърция с еднакви цени за ранно море” пише в. „Труд"

Сходни ценови пакети за море през юни и началото на юли 2016 предлагат хотелиери в България и Гърция, показва проучване на “Труд”. Допитване до туроператори по критерий нощувка за един възрастен със закуска и вечеря в двойна стая на база 3-звезден хотел в близост до морския бряг за посочения период във водещи курорти в двете страни показва средна цена от 25 евро. Разликите - в България повечето оферти са на база all inclusive - т.е. закуска, обяд и вечеря, напитки и алкохол, а в Гърция за тази сума на места са all inclusive, на други полупансион - т.е. закуска, вечеря и напитки.

Най-търсени пакети за ранно море в Гърция са местата около полуостров Халкидики, курорта Паралия, островите Тасос, Самотраки, Крит, Родос, Корфу, Закинтос, Евия, Санторини. У нас най-вече заради по-ниската температура на водата през юни и началото на юли интересът е повече към Южното Черноморие - Созопол, Приморско, Ахтопол, Китен, Лозенец, Синеморец.

Прочети още от в. „Труд"

“43 млн. евро приходи от "Дунав мост" 2“, четем във в. “Монитор”
43 млн. евро са приходите от експлоатацията на "Дунав мост" 2 край Видин от неговото откриване в средата на 2013 г. до момента. същия период в двете посоки са преминали общо 1 780 336 превозни средства. Това посочва министърът на транспорта Ивайло Московски в писмен отговор до депутат, цитиран от „Дарик”.

Транспортният министър Ивайло Московски обясни и причините, които не позволяват намаляването на таксите за преминаване през втория ни мост над Дунава. Основната причина за невъзможността за оптимизиране на събираните такси е високият размер на инвестициите, които са направени при изграждането на съоръжението.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„Кризата на “най-доброто образование” в света", пише в. „24 часа"
Няма коли на паркинга в училището “Хиденкиви”. Повечето ученици отиват пеша или с велосипед до училище. Вътре седят на маси по четири в групи със смесени възможности.

Всички имат право на избор какво да учат и къде: много от тях учат, облегнати на стената в коридора. Тестовете и изпитите са рядкост. Храната е безплатна. Най-малките деца се прибират у дома по обяд, с малко домашни или въобще без домашни.

Десетки хиляди училища възприеха подобни методи от 2000 г., когато Финландия се оказа начело в класациите по езикови умения, математика и естествени науки в Програмата за международна оценка на познанията на учениците (Programme for International Student Assessment - PISA) - влиятелен тест, който се провежда на 3 години сред 15-годишни деца в около 60 държави.

Тийнейджърите дават по-високи резултати само в Япония, Сингапур, Южна Корея и най-богатите части на Китай.

Прочети още от статията на в. „24 часа"