Преди месец и половина огромен товарен кораб блокира един от най-важните морски пътища в света - Суецкия канал. Той остана затворен, а загубените приходи заради това бяха изчислявани на 10 милиарда долара на ден.

След няколко опита за освобождаване на контейнеровоза Ever Given, екип от Египет се справи с тази задача. И до днес обаче корабът остава закотвен в близост до мястото, на което заседна. А властите в Египет искат компенсация за щетите, нанесени от акцията по освобождаването на плавателния съд.

Първоначално стана ясно, че северноафриканската държава ще иска такава в размер на близо 1 милиард долара. Властите в Египет обаче са склонни да намалят сумата с 300 милиона долара, посочват местни медии, цитирани от Business Insider.

$10 милиарда дневно: Загубите от блокирането на Суецкия канал

$10 милиарда дневно: Загубите от блокирането на Суецкия канал

Това са "груби данни" оповестени от Lloyd's, т.е. щетите може да са още по-високи

Страната вече търси обезщетение в размер на около 600 милиона долара от собствениците на Ever Given. Към момента искането на страната не е удовлетворено, а корабът се намира в Голямото горчиво езеро - водоем, свързан с канала, който се намира на около 50 километра от мястото, на което той беше заседнал.

За Египет няма да е лесно да получи компенсацията, която търси. Причината е, че казусът с товарния кораб е сложен. Той е собственост на японска компания, нает е от тайвански конгломерат, управляван е от германски оператор, екипажът на борда е индийски, корабът е регистриран в Панама и е пътувал в Египет.

Към момента от застрахователя на Ever Given са оспорили предходното искане за близо 1 милиард долара. Представителите на японската компания Shoei Kisen Kaisha, от своя страна, са определили искането като прекалено завишено. Според информацията те са предложили по-ниска сума, която е била отхвърлена.

Египет ще иска $1 милиард компенсация за Суецкия канал. Но не е ясно кой ще я плати

Египет ще иска $1 милиард компенсация за Суецкия канал. Но не е ясно кой ще я плати

Властите в страната са готови да отнесат въпроса и в съда, ако не бъде постигнато споразумение