Вчера Суецкият канал беше блокиран, след като Ever Given, който е един от най-големите контейнеровози в света, беше ударен от силни пориви на вятъра и заседна в пролива. Вече има прогнози точно какви щети върху търговията ще нанесе това.

Прогнозата е, че спирането на трафика през канала ще струва на глобалната икономика по над 9,6 млрд. дневно, предаде Bloomberg. Калкулациите са базирани върху данните на Lloyd"s, според които дневният трафик в посока запад се оценява на приблизително 5,1 млрд. долара дневно, а този, насочен на изток, струва към 4,5 млрд. долара.

От изданието признават, че това са "груби оценки" обаче, което означава, че реалната цена вероятно може и да е по-висока.

Към настоящия момент данни на Bloomberg показват, че задръстването, причинено от засядането на Ever Given, вече е блокирало 185 кораба от различни категории в канала. Данните на Lloyd"s показват, че тази цифра е 165.

Най-засегнатата категория кораби са бълкерите, които превозват непакетирани стоки, например жито. От тях са блокирани общо 40 плавателни съда. Те са следвани от контейнеровозите с 35, товарните кораби с 32 и петролните и химическите танкери с по 17. В по-малка степен спирането на трафика е засегнало продуктовите танкери, газовите танкери, корабите, превозващи животни и корабите за вода.

Днес е вторият ден, в който гигантският контейнеровоз е заседнал в Суецкия канал, след като опитите за откопаването му вчера бяха неуспешни. Те продължиха тази сутрин, става ясно от информация, публикувана от Suez Canal Authority.

Корабът Ever Given е дълъг 400 метра, като и носът, и кърмата му са опрели в стените на канала. Построеният през 2018 г. контейнеровоз може да превозва общо 20 хил. контейнера.