Когато наближи регулаторният период за новите цени на електроенергията (до 1 юли всяка година) винаги се разгарят дебати и много често се спекулира с едни или други твърдения, като много често надделяват политическите страсти пред обективните оценки, пише "Инфосток".

Явно няма да се разминем от подобни изпълнения и тази година. Миналата седмици БСП поиска намесата на КЕВР, така че да не се допуска увеличение на цените на електрическата енергия за битови нужди-ниско напрежение, каквито искат електроразпределителните дружества. Дори беше поискана и оставката на енергийния министър, в което относно цените няма логика, тъй като те се определят от независим регулатор, каквато по закон е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Позицията на управляващите и регулатора

Повдигането от опозицията на темата за цената на тока е предизборен трик, тъй като няма решение на КЕВР. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, в която участва и новият председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, който бе избран на мястото на подалия оставка и освободен от парламента Делян Добрев.

Министър Петкова припомни, че председателят на регулатора Иван Иванов вече е отговорил, че очакваното увеличение ще бъде в рамките на инфлацията. По данни на НСИ месечната инфлация за март (спрямо февруари) е 1.2%, а годишната, спрямо март2018 г., е 3.6%.

"Регулаторът няма да приеме драстично увеличаване на цените на тока, независимо от исканията на електроразпределителните дружества". Това пък са думи на председателя на КЕВР. Пред журналисти Иван Иванов подчерта, че през последните 4 години КЕВР неизменно се стреми да намери баланс между интересите на производителите, за да не изпаднат във финансова несъстоятелност, и в същото време интересите на потребителите на електроенергия, които не трябва да бъдат подлагани на сериозни изменения на цените. "В резултат на което ние винаги се стремим да достигнем до изменение на цените, които са около годишната инфлация", обобщи Иванов.

Какво поискаха трите електроразпределителни дружества

Действащи и предлагани цени на електроенергията за регулаторния период 01.07.2019 г.- 30.06.2020 г. (лв./квтч без ДДС)

Снимка 419596

*действаща от 1.07.2018 г.

**предлагана от 1.07.2019 г.

Източник: КЕВР

От таблицата по-горе, публикувана на сайта на КЕВР, става ясно, че най-голямо поскъпване за битовите потребители поискаха от ЧЕЗ Електро, което снабдява с електроенергия най-голяма територия на страната - Северозападна и Югозападна България. От чешката компания предлагат енергийният регулатор да увеличи цената на тока от 1 юли с 3.5% на дневната тарифа и драстично - с 67.60% на нощната тарифа. Това означава, че за дневно потребление на електроенергия поскъпването ще е от 0.13294 до 0.13759 лв./квтч без ДДС и таксите за пренос и достъп, а за нощното - от 0.05654 до 0.09476 лв./квтч без ДДС и таксите за пренос и достъп. Съотнесено спрямо сегашните цени, едно четиричленно семейство, което консумира 200 мгвтч ток по дневна тарифа и по 70 квтч по нощната ще плаща с 4.32 лв. с включен ДДС повече на месец.

Електроснабдителното дружество от групата EVN България, което снабдява с електроенергия Югоизточна България, предлага поскъпване с 0.45% на дневната тарифа от 0.13244 до 0,13304 лв./квтч без ДДС и такси за пренос и по-висока цена с 1.10% на нощната тарифа от 0.05473 до 0.05533 лв./квтч без ДДС и такси за пренос. От компанията изчисляват, че съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура би се променила с 2.39 лв. с включен 20% ДДС.

От дружеството на Енерго-про, което обслужва Североизточна България, са поискали замразяване на цената по дневната тарифа до сегашните 0.13933 лв./кВтч без такси и ДДС, а за нощната тарифа увеличението да е с 2.08% от 0.05429 до 0.05542 лв./квтч без ДДС и таксите за пренос и достъп. От дружеството са изчислили, че досегашна фактура от 50 лв., битовите им абонати ще плащат с 1.09 лв. повече на месец.

Или поисканото реално увеличение на тока за потребителите на ЧЕЗ е с 4.32 лв. на месец, на EVN - с 3.39 лв., а на Енерго-про - с 1.09 лв. При всички случаи, там където се предлага поскъпване над средната инфлация, КЕВР ще се намеси.

Проблемът на енергийната боса е по-голям

По-съществен в проблемът с цените на извън регулиран пазара или онова, което се търгува на Българската независима енергийна борса (БГЕБ).

Надежди за разрешаване на този проблем има след уверенията на КЕВР, чесе готви нова наредба, която да определи правилата за измерването на количествата електроенергия, която ще бъде готови до кная на месец май. чрез тези правила КЕВР създава основата електроразпределителните дружества да не бъдат ощетени от неправомерното използване на електроенергия.

Запазва се принципът, че енергията трябва да се заплаща на технологичен разход, увери преди време председателят на КЕВР и уточни: "Но технологичните разходи вече се купуват от свободния пазар и респективно цената им е значително по-висока от цената на регулирания пазар, която се плаща от редовните битови потребители. Второ, въпреки че се отправят към КЕВР надежди, че едва ли не можем да спрем кражбите с наш акт, искам да отбележа, че правилата за измерване на електроенергия не са санкциониращ акт, а просто правила за измерване на енергията."

По-скъпо парно поискаха топлофикациите

След електроразпределителните дружества, по-скъпи цени поискаха и топлофикациите, при това с доста драстични разлики от 3 до 108 процента, посочвайки като основен аргумент увеличението на квотите въглеродни емисии, които плащат. Истината е, че ТЕЦ-овете ще продължат да плащат по-високи цени на квотите, тъй като много то тях работят на въглища. Освен това от началото на април цените на въглеродните емисии достигнаха малко над 27 евро за тон, което е близо три пъти над приетата от КЕВР цени за периода от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г.

Най-голямо повишения са поискали естесствено ТЕЦ-овете, които работят на въглища. Поскъпване със 108% е поискала габровската топлофикация. Между 12 и 48 на сто увеличение са поискали останалите ТЕЦ-овете в Русе, Перник и Сливен.

От топлофикациите, работещи с газ, за най-високи цени с 88% повече настоява дружеството във Велико Търново, а най-малко - столичнота Топлофикация - с 3%.

В Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград искат промяната в цените да е между 7 и 22 на сто. При това положение разликата в номинално изражение ще стане много голяма - от 200 лева за 1 мегаватчас за жителите на Габрово и Велико Търново, а най-малко в Бургас и Сливен - около 80 лева.