Миналата седмица Северна Корея оповести, че е успяла да проведе успешен опит с водородна бомба. Изпитанието дойде само няколко седмици след пускането на информацията от страна на Пхенян, че вече притежават подобно мощно оръжие. Тогава обаче експертите се съмняваха, че това е истина.

Някои експерти обаче се усъмниха в тази информация, а вчера от Организацията на Договора за всеобща забрана на ядрените опити обявиха, че взривената бомба не е била водородна, независимо че мощността на взрива в била увеличена с допълнителни изотопи.

Въпреки това е сигурно, че Пхенян разполага със сериозна армия. Тя наброява 690 хиляди души редови военнослужещи и 4,5 милиона души в запаса. Business Insider излезе с публикация за различните мощни и много опасни оръжия на Северна Корея. Ето кои са те:

Едно от най-опасните оръжия на Пхенян е системата Коксан, която представлява самоходна артилерийска установка със 170 милиметрови снаряди. Стотици такива заплашват съседната Южна Корея. Сеул трябва да се притеснява и от друга подобна система, която има капацитет да изстрелва ракети с калибър 240 милиметра чак до южнокорейската столица.

Тя обаче изглежда дори „невинно” в сравнение с най-масивните такива оръжия, снабдени с прецизна насочваща система, които могат да ударят южнокорейските острови, ако се разрази военен конфликт. Северна Корея има още от т.нар. Hwaseong ракети, които могат да достигнат Япония.

Военноморските сили на Пхенян често са подценявани. Подводниците им са смятани за амортизирани, но те са едни от най-големите в света. И все пак флотът на Северна Корея е най-малката част от армията на страната.

Това, което „куца” на Пхенян, са сухопътните и военновъздушните сили. Пехотинците са много на брой, но повечето от тях разполагат с поостарели оръжия от времето на Съветския съюз или техни копия, направени в страната или в Китай.

Въпреки това сухопътните войски на азиатската страна разполагат с бойни танкове, наречени Pokpung-ho. Независимо, че те са разработени преди повече от две десетилетия са едни от най-съвременно оборудваните.

Военновъздушните сили на Северна Корея се гордеят с няколко по-модерни самолета, като МиГ-29. Останалите летателни машини обаче не са толкова добре оборудвани и са доста амортизирани.