Доскоро индийски милиардер, Анил Амбани сега търси начин да събере 217 милиарда рупии или 3,2 милиарда долара чрез продажбата на активи от своите компании, за да погаси огромен дълг.

Строителният бизнес на индиеца Reliance Infrastructure има намерение да събере 90 милиарда рупии, като продаде девет проекта за изграждане на пътища, пише Bloomberg. А компанията за финансови услуги Reliance Capital ще набере 12 милиарда рупии, като продаде радио бизнеса си и 115 милиарда рупии чрез монетизиране на активи.

Амбани се бори от доста време да погаси натрупаните дългове. През юни той е съобщил, че Reliance Group e изплатила 350 милиарда рупии през изминалите 14 месеца, като е продала свои активи.

Голяма част от дължимата сума обаче остава. Четирите големи компании от индийския конгломерат Reliance - Reliance Infrastructure, Reliance Capital, Reliance Power и Reliance Entertainment са натрупали общ дълг от 939 милиарда рупии. В това число не влиза бизнесът на по-големия брат на Анил - Мукеш Амбани, който се смята за най-богатия човек в Индия. Това е компанията Reliance Communications, която скоро изпадна в несъстоятелност.

Доскорошният индийски милиардер Анил Амбани продава част от бизнеса си

Доскорошният индийски милиардер Анил Амбани продава част от бизнеса си

Това е втората продажба за бизнеса му само за две седмици

Липсата на навременна реализация на тези продажби е тревожна за компаниите, ръководени от Анил Амбани. Постъпленията от продажбата на активи ще спомогнат за намаляването на дълга на компаниите и могат да допринесат за възстановяването на кредитния рейтинг.

Амбани е заявил, че Reliance Group ще посрещнe и ще погаси всичките си дългове. Той цели компанията да се превърне отново в капиталов бизнес с минимален дълг.