Финансовият регулатор на Великобритания FCA (Financial Conduct Authority) наложи глоба на британския клон на Banco Santander в размер на 32,8 милиона фунта стерлинга. Наказателната санкция е заради неспособността на испанската банка да управлява сметките и инвестициите на починали клиенти, се посочва в съобщението на регулатора. 

По данни на FCA банката не е прехвърлила на законните бенефициенти и наследници на починали нейни клиенти над 183 млн. фунта стерлинга, когато е трябвало да го направи. В резултат на това са засегнати интересите на 40,4 хиляди клиенти.

Santander също така не могла да предостави информация на FCA, засягаща проблемите по наследяването на във връзка със смъртта на клиентите.

Според регулатора, банката е допуснала посочените нарушения в периода от 1 януари 2013 г-. до 11 юли 2016 година. Santander не е извършвала ефективен мониторинг за сметките на починалите клиенти, вследствие на което не е могла адекватно да регулира въпросите, свързани с наследените сметки и инвестиции.

Banco Santander е основана през 1857 година. Дейността на банката е съсредоточена в девет големи пазара: Испания, Португалия, Германия, Великобритания, Бразилия, Мексико, Чили, Аржентина и САЩ.